Het digitale landschap verandert in een razendsnel tempo. Digitale transformatieprogramma’s raken letterlijk elk bedrijf. De gemiddelde leeftijd van een Amerikaans top500-bedrijf daalt van 60 jaar in de jaren ’50 naar 20 jaar tegenwoordig. De belangrijkste reden? Disruptive technology!
Digitale Transformatie
Wanneer je hier zelf nog niet mee bent gestart, dan ervaar je de effecten waarschijnlijk al via leveranciers, klanten of wellicht andere afdelingen. Best-of-breed systemen en applicaties hebben nu de voorkeur boven afzonderlijke, monolithische ERP-systemen die meestal niet de specifieke, kleinere processen van organisaties kunnen ondersteunen. De trend beweegt naar de introductie van low-code applicatie development die de mogelijkheid bieden voor een hoge afstemming tussen business en IT waarbij applicaties met extreme snelheden worden opgeleverd en verbeterd. Het netto-effect is dat het applicatielandschap ook snel verandert, ook met de introductie van nieuwe systemen en applicaties.
Om voor te bereiden op de toekomst, gebruiken organisaties steeds meer DevOps teams. Maar wat houdt het concept DevOps precies in? Waarom en wanneer moet je kiezen voor DevOps, en daarnaast, welke visie moet je implementeren voor effectieve DevOps teams en wat zijn de voorwaarden?
Versnel applicatie development
De term DevOps wordt sinds 2009 gebruikt om het idee te weergeven dat Development en Operations samen in hetzelfde team aan dezelfde applicatie werken. Het hele team is vervolgens verantwoordelijk voor beide topics om de applicatie operationeel te houden in de productieomgeving terwijl de wijzigingen tegelijkertijd worden vrijgegeven voor productie.
DevOps komt voort uit het feit dat:
- Applicatie- en systeem ontwikkeling toeneemt.
- Eisen worden gewijzigd tijdens het ontwikkelproces.
- Applicatiereleases kleiner worden gemaakt, maar vaker worden uitgebracht vanwege de korte iteratiecycli van ontwikkeling.
De traditionele aanpak om Development en Operations te scheiden voldoet niet aan de business requirements van vandaag.
Een traditionele DevOps omgeving wordt vaak op de volgende wijze getoond:
DevOps in low-code omgevingen
In een low-code ontwikkelingslandschap moeten de huidige inzichten van DevOps worden herzien. Binnen de low-code platforms wordt het verpakken, vrijgeven en configureren van de software voor zakelijke gebruikers zeer eenvoudig en transparant gemaakt. Met een enkele knop kan de applicatie worden geïmplementeerd in productie en kan de feedback van het bedrijf op de MVP-applicatie direct in hetzelfde platform worden geregistreerd om prioriteiten in het DevOps-team te helpen organiseren. In low-code hoeven de rollen Dev en Ops niet verschillend te zijn, maar zijn ze bij voorkeur één rol.
DevOps in low-code omgevingen heeft een aantal verschillende kenmerken. Succesvolle low-code DevOps teams zijn in staat om:
- Het aantal releases tot productie te verhogen door continue testing en feature feedback van de business mogelijk te maken.
- Verkort de tijd van development tot uitrol.
- Verlaag het nummer codeer errors systematisch.
- Verkort de tijd om productie incidenten op te lossen.
- Creëer oplossingen die ontwikkeld zijn op basis van een nauwe samenwerking met de business.
Om succesvol te kunnen zijn, moet het DevOps model op verschillende manieren worden gebruikt. Met low-code development, hoeft er slechts één teamlid te zijn in staat te zijn de completen DevOps circle te draaien zoals hieronder staat weergeven.
Voorwaarden voor het samenstellen van low-code DevOps teams
Om complexe omgevingen te managen, moet er een duidelijke visie zijn voor de volgende vier onderwerpen:
- Tijd – Hoe kan ik vaker releasen, eerder complicaties ontdekken, en deze sneller herstellen?
- Geld – Hoe houd ik grip op de TCO van mijn applicaties?
- Kwaliteit – Hoe waarborg ik first time right en hoe ontwikkel ik bugfree software?
- Scope – Hoe houd ik complexe IT-landschappen bij wanneer applicaties, services, connecties en integraties toenemen?