Digitale transformatie in hybride IT landschappen

Hoe ziet een typisch IT landschap eruit? Hoe veel applicaties en integraties hebben een klein, medium en groot bedrijf echt nodig? Wat zijn de uitdagingen in de business?

In deze blog

Hoe ziet een typisch IT-landschap eruit? Hoeveel applicaties en integraties heeft een klein, middelgroot en groot bedrijf echt nodig? Deze vragen komen tijdens ons dagelijkse werk naar voren en we stellen deze aan bedrijfsanalisten en enterprise-architecten tijdens discoveries in klantomgevingen. Meestal ontdekken we op die manier dat er meer applicaties en integraties aanwezig zijn dan we in eerste instantie zouden verwachten. Maar hoe ga je ermee om?

In mijn vorige blog noemde ik al dat microservice-architecturen vaak voorkomen in de industrie. Als je de trends in digitale transformatie nader bekijkt, gebeurt er momenteel het volgende:

  1. Door digitale transformatie zal alles verbonden worden
  2. Het beveiligen en managen van data steeds complexer
  3. Gebrek aan inzicht en overzicht leidt tot slecht bestuur

IT landscape

Opkomst van IoT

Een mooi voorbeeld van dat alles verbonden is, is de opkomst van IoT (Internet of Things)-devices. Dit is een trend die nu al veel impact heeft, maar in de toekomst nog meer impact zal hebben. Naast de gebruikelijke toestellen zoals mobiele telefoons en computers, zal het aantal IOT toestellen in de nabije toekomst aanzienlijk toenemen. Auto’s, vrachtwagens, wegen, spoorwegen en gebouwen worden vaak al uitgerust met IOT-devices. Dus, wat zijn die IOT-devices? Fysieke devices die dingen kunnen meten en gegevens kunnen verzenden met betrekking tot hun activiteit op deze dingen. Deze decentrale datastromen worden verzameld, elders opgeslagen en later gebruikt. De toename van verbonden apparaten is verwoestend voor traditionele IT-landschappen, deze zijn niet ontworpen om deze grote hoeveelheden gegevens te verwerken. In de onderstaande grafiek ziet u een voorspelling van de groei van IOT-devices, wat resulteert in meer IOT-devices dan traditionele apparaten binnen de komende 3 jaar. Deze groei zal de komende tien jaar niet stoppen en doorgaan.


Total number of active device connections worldwide
Total number of active device connections worldwide

De consequenties voor IT landschappen

Dit is een voorbeeld van een IT-landschap dat steeds complexer wordt. Zoals je kunt zien: de foto is spaghetti-achtig en een wirwar van verbindingen. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar we zien dat bij grote bedrijven deze visie gevaarlijk dicht bij de werkelijkheid komt. En dat kan beangstigend voor ons zijn.

Uiteindelijk zal het erg moeilijk worden om het overzicht te behouden. Het voorkomen van een toename van aansluitingen is vrijwel onmogelijk. De digitale transformatie dwingt ons om de overgang naar nieuwe IT-architecturen te faciliteren, waar zo’n beeld normaal is. Het is beter om te concentreren op manieren om met deze verandering om te gaan en er zeker van te zijn dat we de beste tools en benaderingen gebruiken. Dit is niet de enige uitdaging.


Integration spaghetti
Integration spaghetti

Wat gebeurd er in de business? Onze klanten hebben de volgende uitdagingen:

  1. Van on-premises naar cloud: eerst zien we een beweging van on-premises naar cloud: zonder server, enkel services in plaats van software instances en hardware.
  2. Van single naar multi: vervolgens zien we een verandering van single naar multi-protocol: legacy en oude software communiceert anders dan nieuwe technologie. Tegenwoordig heb je beide nodig om bijvoorbeeld documenten in het file system te handelen maar ook voor webservices en API’s.
  3. Toenemend aantal applicaties: het aantal applicaties neemt toe en deze zijn allemaal geconnecteerd met elkaar.
  4. 100% Uptime vereist: alles moet altijd runnen en werken, 100% uptime wordt steeds meer normal. Downtime wordt niet meer getolereerd, er is geen plek meer voor uitval.
  5. De business wil meer: IT afdelingen hebben minder supervisie en controle over IT gerelateerde IT initiatieven. De business heeft nu een steeds grotere rol in het leiden van de business en is ook de initiator van nieuwe oplossingen. Van de IT afdeling wordt er verwacht om mee te bewegen met de snelheid van het bedrijf, anders wordt het een bottleneck. Elke applicatie heeft data nodig en daarom is ook elke integratie op een of andere manier verbonden. Bijvoorbeeld een app dat master data nodig heeft van je ERP of back office systeem. Zelfs de meest simpele oplossingen hebben data nodig.

Gartner: “Through 2020, integration work will account for 50% of the time and cost of building a digital platform”

En dat is een hele uitdaging. We weten al dat integraties en data gerelateerde activiteiten de meeste tijd in beslag nemen, daarom is hier ook het grootste gedeelte aan kosten aan verbonden. Dit is niet iets wat enkel Gartner zegt, wij horen dit ook van onze klanten.

Welke andere bewegingen zien we in IT landschappen?

 1. Microservices worden steeds meer populair: in een microservice architectuur moeten applicaties onafhankelijk en verantwoordelijk zijn voor alle communicatie naar andere apps in hun landschap. Zie ook mijn blog over microservices voor meer informatie over dit onderwerp.
 2. DevOps, BizDevOps of DataOps: Integraties en data was voorheen het vakgebied van een expert of specialist. Dit is aan het veranderen. DevOps teams zijn verantwoordelijk voor hun eigen interfaces. Hoe moet je omgaan met deze verantwoordelijkheid? Hebben we de juiste tools? Hoe implementeren we richtlijnen en architectuur best practices voor non-experts? Dit zijn de vragen waarmee DevOps teams en architecten op dit moment mee worstelen.

Er is een nieuwe wereld, met vele uitdagingen. Hoe ga je om met deze uitdagingen? Tot nu toe heb ik enkel de uitdagingen benoemd zonder met oplossingen te komen. Maar hoe gaan we om met digitale transformatie? Stay tuned for more…

Door Samet Kaya, Product Manager @ eMagiz

 

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL_formal