In de vorige blog van deze serie ging ik in op een aantal uitdagingen binnen zakelijke omgevingen. Daarnaast heb ik in het kort een aantal veranderingen binnen de IT-industrie besproken. In deze blog kijken we wat er tegenwoordig gebeurt binnen de industrie en gaan we hier wat dieper op in
Trends in de IT industrie
Er vinden al verschillende transities plaats binnen de IT-industrie. Deze zijn voornamelijk event-driven en parallel aan elkaar. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om uw digitale transformatie op een voorspelbare manier te plannen en uit te voeren. Integendeel, het is een zeer tijdrovend en ontwrichtend proces wat vele jaren kan duren. Bij voorkeur wilt u dit proces stap voor stap doorlopen door geleidelijk delen van het landschap te veranderen, systematisch legacy te vervangen en wegwerken van technical debt. Het is dan noodzakelijk om de juiste tools en een zekere mate van flexibiliteit binnen uw organisatie te hebben.
De IT-industrie heeft meerdere frameworks bedacht om te helpen met digitale transformaties. Een van die frameworks is een hybride integratieplatform, de evolutie van integratieleveranciers die hybride oplossingen ondersteunen.
Een hybride integratieplatform is een platform dat meerdere technieken ondersteunt en combineert om oplossingen voor specifieke functionele en technische problemen, uitdagingen en use cases voor te stellen. Dit is geheel toegankelijk binnen één platform in plaats van het gebruiken van allerlei aparte, specifieke of zelfstandige tools. Een hybride integratieplatform is een best-of-suite-oplossing, die u een uniform overzicht van uw landschap geeft en meerdere rollen ondersteunt die toegang hebben tot de volledige lifecycle.
Bij het woord ‘gebruikers’ kunt u denken aan mensen uit de business, architecten, ontwikkelaars, maar ook de servicedesk. Een hybride integratieplatform is niet alleen de oplossing voor het ontwikkelen van integratieoplossingen, het ondersteunt gebruikers tijdens de hele lifecyle in alle fases van ontwerp tot onderhoud.
Wanneer we de hybride aanpak vergelijken met de klassieke tools en frameworks die een decennium geleden al werd gebruikt, tools die slechts gespecialiseerd zijn in 1 of 2 use cases, zien we veel verschillen. Deze tools zijn vaak erg goed in het ontwikkelen van één specifiek ding of techniek, maar deze zijn bijna alleen te gebruiken door diehard integratie ontwikkelaars.
Een aantal jaar geleden voorspelde Gartner dat minstens 65% van de grote organisaties voor 2022 een hybride integratieplatform heeft geïmplementeerd om hun digitale transformatie mogelijk te maken. Wij waren van mening dat deze beweging zich niet limiteerde tot grote organisaties en ook in kleine en middelgrote organisaties zal gaan plaatsvinden.
Inmiddels is de visie van Gartner niet meer gericht op de transitie naar een nieuw soort integratieplatform, ze richten zich meer op de noodzaak van hybride functies binnen uw integratieplatform. Hybride enablement lijkt nu de volgende evolutie te zijn op het gebied van software voor integratiemogelijkheden, we zien hier voorbeelden van in de praktijk. Hoe reageren wij hierop met het eMagiz platform?
Werken naar een hybride integratieplatform
Vanzelfsprekend is ook eMagiz flink aan het investeren in onze eigen digitale transformatie. Ons integratie platform is een low code enterprise iPaaS en ontwikkeld zich snel tot een hybride integratie platform. Ons platform ondersteund een multidisciplinaire aanpak met verschillende technieken.
We doen dit door self-service integratie mogelijk te maken voor onze klanten terwijl ze een helikopter overzicht over hun landschap behouden. Dit resulteert in een duidelijk overzicht van hun landschap en zorgt ervoor dat de klant de controle behoudt, ongeacht welke verschillende integratie patronen er worden gebruikt. Dit houdt in dat je geen integratie expert hoeft te zijn om het eMagiz platform te gebruiken, we focussen ons op verschillende rollen binnen de organisatie en geven hen toegang tot meerdere integratie patronen.
Multi integratie patronen
API patronen:
Voor mobiele en desktops apps en om cloud platformen te connecteren aan elkaar.
Messaging:
Voor het ontkoppelen van ERP’s, legacy applicaties, cloud services en standard markt processen zoals order2cash en purchase2pay verkeer.
Data Pipelines:
Met geplande ELT processen voor het transporteren van grote volumes data, bijvoorbeeld: BI / rapporteren of Master Data Management.
Publish-subscribe patronen:
Stream processing en event management voor Master Data Management, real-time processing en IOT use cases.
Er zijn veel verschillende use cases waar je de kracht van het combineren van meerdere integratie patronen op een hybride manier nodig hebt. Dit maakt het lastig voor organisaties om verschillende tools of platformen te combineren zonder het gemak van eenvoudig onderhoud en governance te compenseren. Hoe maak je de juiste keuze betreft welk integratie patroon de beste tool voor jouw probleem is? Zou het niet fijn zijn om hier wat advies in te krijgen? In dit uitstekende artikel over de evolutie van microservice architectuur komen meerdere patronen aan bod. Met de groeiende populariteit van Apache Kafka, Service meshes over API Gateways en Data Hubs die overal uit de grond schieten, wordt het steeds complexer om beslissingen te nemen over de juiste technologie en tools. We geloven dat iedere organisatie advies nodig heeft voor het selecteren van de juiste tool om elke business specifieke uitdaging op te lossen.
Wanneer we kijken naar de toekomst willen we graag onze klanten ondersteunen tijdens hun digitale transformaties. eMagiz beweegt zich als hybride platform steeds meer in de richting van data provider van onze klanten, ongeacht welke cloud platform en technologie zij gebruiken. eMagiz helpt u om meerdere integratiepatronen te combineren binnen één platform, waar elke verandering wordt gecontroleerd en waar u een duidelijk overzicht heeft van een beheersbaar hybride landschap.
We denken dat dit nodig is om te voldoen aan de vereisten en om de snelheid van vraag vanuit de business op te lossen, voor de problemen van vandaag en van de toekomst. Een voorbeeld hiervan is ons meest recente partnerschap met de Mendix Datahub, dit is een stap in de goede richting voor het vergemakkelijken van het delen van data binnen het Mendix ecosysteem.
Heb je opmerkingen of ervaringen die je graag wilt delen? Of wil je meer weten over een hybride integratie platform, of over hoe eMagiz hiermee jouw business kan helpen? Laat het ons weten! Je kan mij (Samet) vinden op LinkedIn of je kan ons een bericht sturen. We horen graag van je.
Door Samet Kaya, Software delivery manager @eMagiz.