Gaat de zon eindelijk onder voor Microsoft's BizTalk?
In de loop der jaren hebben we binnen eMagiz verschillende klanten gehad die gebruik maakten van het Microsoft BizTalk platform. Grote klanten die optimaal gebruik maakten van de mogelijkheden van dit krachtige integratieplatform. De relatief eenvoudige opzet en het feit dat het zo veel gebruikt werd, betekende dat er een zee aan resources was om je BizTalk specialisten uit te vissen. Gebaseerd op het patroon van messaging-integratie legden heel wat bedrijven hun hele IT-landschap vast met deze toolset.
Als BizTalk zo veel voordelen levert, waarom hebben sommige van onze grote klanten dan besloten om de afgelopen jaren afscheid te nemen van het platform?
Sprekend vanuit de ervaringen die we de afgelopen jaren hebben opgedaan met verschillende grote klanten (naast het feit dat het steeds duidelijker wordt dat Microsoft met BizTalk server 2020 hun laatste versie heeft uitgebracht), kunnen we een aantal goede motivatoren aanwijzen om te overwegen naar andere integratietooling te migreren:
Bart Buschmann
Commercial Director @ eMagiz
- Verouderde technologie: BizTalk is in de loop der jaren niet mee geëvolueerd met de trends die andere integratieplatformen hebben omarmd. ‘Nieuwere’, veelgebruikte integratiepatronen zoals API en bijvoorbeeld Kafka (event streaming) zijn niet (of beperkt) beschikbaar binnen BizTalk. Hierdoor is de ‘BizTalk toolbox’, hoewel zeer functioneel, vaak niet langer een efficiënte tooling voor het oplossen van (complexe) integratie-uitdagingen.
- Afnemende beschikbaarheid van kennis en ervaring: het BizTalk platform, geïntroduceerd door Microsoft rond de millenniumwisseling (2000), bestaat al een tijdje en is qua functionaliteit enigszins verouderd. Tot op zekere hoogte geldt dit ook voor de beschikbaarheid van kennis en ervaring. Menig BizTalk specialist is de afgelopen jaren met pensioen gegaan of gaat dat in de nabije toekomst doen. De jonge instroom van de laatste jaren is minder comfortabel met de wat verouderde technologie en dat creëert voor veel organisaties een uitdaging met betrekking tot het operationeel houden, onderhouden en doorontwikkelen van het softwareplatform.
- Blackbox-principe past niet bij complexe, bedrijfskritische integratielandschappen: In het evoluerende IT-landschap van ondernemingen zien we een voortdurende ontwikkeling en evolutie van complexe integraties. In een modern landschap zien we vaak honderden, soms zelfs duizenden meer of minder complexe (hybride) integraties. De monitoringtools van het BizTalk-platform richten zich voornamelijk op de gegevensstroom door de tooling. Op het moment dat integraties falen, waardoor mogelijk andere applicaties omvallen, is het een black box hoe de onderliggende technische integraties precies in elkaar zitten, welke afhankelijkheden er zijn, etc. Voor ten minste twee van onze grote klanten was dit de directe aanleiding om te besluiten weg te migreren van het BizTalk-platform.
- Continuïteit: verreweg de meeste BizTalk-licenties die momenteel nog in gebruik zijn in bedrijven (2009, 2010, 2013, 2016 FeaturePack 1, 2, 3) zijn end-of-support, terwijl end-of-support voor de laatste release BizTalk server 2020 is aangekondigd voor 2028 met een verlengde einddatum voor 2030. De lange ondersteuningsperiode voor de 2020 release (10 jaar!) geeft duidelijk aan dat Microsoft niet van plan is om met een volgende release te komen. Microsoft speelt zelf in op het opzetten van verschillende SaaS oplossingen binnen het Azure domein maar dit brengt 2 grote nadelen met zich mee. Integraties gerealiseerd binnen BizTalk kunnen niet gemigreerd worden naar Azure en zullen dus van nul af aan opnieuw opgebouwd moeten worden. Azure biedt een bonte verzameling van SaaS-diensten waaruit de onderneming een selectie moet maken en op basis daarvan zelf de functionaliteit en consistentie van een integratieplatform moet realiseren.
Het is na de problematische end-of-life van XP (klanten waren tevreden met de software en zagen geen noodzaak of zelfs alleen maar nadelen om te migreren naar een volgende release en Microsoft gebruikte uiteindelijk “het mes op de keel” om klanten te dwingen uit XP te migreren) eigenlijk dezelfde valkuil waar Microsoft voor de volgende keer in stapt: Het aankondigen van het einde van de levensduur van een softwareplatform waar veel klanten tevreden mee zijn zonder een volwaardig alternatief te bieden waarnaar gemigreerd kan worden.
BizTalk gebruikers kunnen nu in principe 2 dingen doen:
- Optie 1: Afwachten hoe de situatie zich zal ontwikkelen, de eerder genoemde risico’s voor lief nemen en onderzoeken of migratie naar Azure haalbaar is en zinvol is voor de business.
- Optie 2: Onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de BizTalk-functionaliteit te verplaatsen naar een ander (niet-Microsoft) platform dat ten minste de BizTalk-mogelijkheden biedt en zich de komende jaren blijft ontwikkelen en ondersteunen.
Optie 1: Afwachten
Voor degenen die kiezen voor de eerste optie en de situatie willen afwachten: Veel sterke en mocht je deze blog over een paar jaar terugelzen, neem gerust contact op, misschien kan ik je dan nog helpen 😉.
Optie 2: Mogelijkheden onderzoeken om functionaliteit te verplaatsen naar een ander platform?
Voor degenen die gecharmeerd zijn van de tweede optie. Wij hebben een 2-daags assessment ontwikkeld om je gehele BizTalk omgeving en de (financiële) consequenties van een migratie in kaart te brengen. Met deze oplossing kunnen we een structureel lagere TCO bieden op een dergelijk project met een maximale ROI-periode van 2 jaar. Bekijk dan het (geanonimiseerde) rapport dat we maakten voor een van onze klanten die ervoor koos om te migreren.