Mendix Data Hub als katalysator voor het integreren van jouw business data

In oktober werd eMagiz aangekondigd als launching partner in het Mendix Data Hub Partner Program. In deze blog praten we je bij over de laatste ontwikkelingen van de Data Hub en leggen we uit hoe deze je kan helpen bij je werk. Met de Data Hub heeft Mendix het een stuk makkelijker gemaakt om data tussen apps te delen en in deze blog vertelt onze Software Delivery Manager, ook wel Mendix MVP, Samet precies hoe.

In deze blog

Mendix is al geruime tijd een gewaarde Technology Partner van eMagiz. Afgelopen oktober, konigden ze tijdens Mendix World 2.0 de Data Hub aan en lanceerden ze het Data Hub Partner Program met eMagiz als een van de launching partners. Tijdens deze sessie heeft Tim Kuijper (Program Director @Mendix) wat meer uitgelegd over de Mendix Data Hub, Bart Buschmann (Commercial Manager @eMagiz) lichtte de voordelen van integreren met de Mendix Data Hub toe en Alexander Willemsen (CTO @eMagiz) demonstreerde een integratie tussen Salesforce, Hubspot & de Mendix Data Hub. Je kunt deze sessie van Mendix World terugkijken via deze link.

Sinds oktober heeft Mendix de Data Hub verder ontwikkeld en in deze blog willen we je wat meer vertellen over de technische details van de Data Hub. Ik ben Samet Kaya, Software Delivery Manager @eMagiz tevens Mendix MVP, en in deze blog vertel ik je meer over de laatste ontwikkelingen van de Mendix Data Hub.

Deel gemakkelijk je data met de Mendix Data Hub

Sinds de aankondiging van de Mendix Data Hub heeft Mendix het een stuk eenvoudiger gemaakt om data te delen tussen je Mendix apps. Hoewel enkel het lezen van data in deze eerste versie wordt ondersteunt, is dit al een grote stap in het makkelijker delen van data binnen je Mendix landschap. Dat gezegd hebbende, gelden de voordelen van de huidige feature set alleen voor integraties tussen Mendix apps. Eenvoudige en snelle integraties met andere systemen kan alleen wanneer er OData wordt ondersteunt.

Voordat we ingaan op de details is het goed om te vernoemen dat andere Mendix partners ook artikelen hebben geschreven over de Mendix Data Hub. Daarnaast heeft Mendix officiële documentatie geschreven en een learning path ontwikkeld om je een snelle start te geven in het leren werken met de Data Hub. Natuurlijk is Mendix niet de enige op dit gebied en zijn er meerdere Data Hubs beschikbaar op de markt, Gartner heeft ‘Digital Integration Hubs’ zelfs benoemd als ‘the next big thing’. Mocht je daar nu wat meer over willen weten, kan ik je dit artikel aanbevelen.

Laten we voor nu de focus leggen op de Mendix Data Hub. De Mendix Data Hub onderscheidt zich van andere Hub’s doordat de user experience volledig is ontworpen voor Mendix developers. Er is een standaard integratie met Studio Pro, Mendix detecteert automatisch gepubliceerde services binnen je Mendix applicaties en het geeft je een goed overzicht in de Data Catalog. Wanneer je veel Mendix applicaties binnen je organisatie gebruikt, kan de Data Catalog je devops team helpen de juiste data te vinden voor hun business behoeftes. Vanwege de benodigde extra commerciële licentie, is wel een gedegen business case nodig.

De twee grootste beperkingen

Mendix heeft uiteraard een lange roadmap voor de Data Hub. Met de huidige product features zijn er twee belangrijke beperkingen:

  1. Je kunt alleen data lezen, het terugschrijven van data wordt nog niet ondersteund. Althans niet op een gemakkelijke manier, je moet dan gebruik maken van de traditionele integratie methoden binnen Mendix.
  2. Voor externe systemen wordt alleen OData ondersteunt, dit maakt het moeilijk om al je niet-Mendix apps en systemen te beheren. Behalve voor Mendix, Siemens (Teamcenter en Mindsphere) en SAP producten die al OData ondersteunen, kun je alleen gemakkelijk integreren met een extern systeem indien OData wordt ondersteunt.

Terwijl de Mendix community wacht op de volgende set product features om het een completer product te maken, zijn er een aantal usecases waar de Data Hub echt een verschil maakt in de zin van development snelheid en governance.

Data zoeken en gebruiken wanneer dat nodig is

In een microservices architectuur met voornamelijk Mendix apps kunnen organisaties echt profiteren van het gemak van de Data Hub. Het is gebruikelijk om data on-demand op te halen wanneer je het nodig hebt en het wilt gebruiken in jouw functionele proces. Je wilt bijvoorbeeld bedrijfsgegevens gebruiken, zoals adres- of klantgegevens, deze worden in een andere app beheert en deze is de enige bron. Je zou dan een REST service kunnen aanroepen of je middleware laag kunnen gebruiken om deze data op te halen, maar dan moet je nog steeds een aantal REST services bouwen in Studio Pro. Iedereen die met Mendix ontwikkelt, weet hoe makkelijk het is om dit te doen en dat het enkel tijd in beslag neemt. Je zult anderen om hulp moeten vragen, je zult een aantal afhankelijkheden hebben, en natuurlijk schuilt er, net als met andere integraties, een addertje onder het gras.

Dit is waar de magische paarse entities hun intrede maken, de zogenoemde ‘External Entities’. Wanneer de Catalog assets van het Data Hub paneel in Studio Pro wordt gebruik, is het genoeg om data te drag en droppen van de ene externe app naar je eigen app. Een consume actie is automatisch gegenereerd en weinig authenticatie configuratie nodig. Je kunt direct beginnen met het bouwen van pagina’s en microflows op deze magische paarse entities. Maak je niet druk over paging, sorting en het ophalen van data. Binnen een paar minuten heb je een werkende integratie en in dit voorbeeld kun  je gemakkelijk de adres- of klantgegevens in je Mendix app gebruiken, zonder dat je data moet repliceren of een specifieke REST-service moet bouwen.

Krijg overzicht van alle geconnecteerde apps in een landschap

Een andere handige functie is dat Mendix automatisch detecteert en bijhoudt welke Mendix-applicaties welke catalogus assets gebruiken. Dit word getoond met een mooie grafische feature genaamd de Datahub Landscape. Een stuk uit Mendix documentatie: “The Data Hub Landscape presents a graphical view of the registered OData services in your Data Hub. It provides a landscape visualization of items registered in the Data Hub Catalog and their relationships with apps that consume the datasets that they connect to.”

Het geeft dus een overzicht samen met een aantal mooie visuals. Met een grafiekachtige presentatie laag heeft Mendix ervoor gezorgd dat het er strak en behulpzaam uitziet. Het geven van een gegenereerd en geautomatiseerd overzicht van je integratie landschap is iets wat gebruikelijk is voor integratie- en middleware producten, maar iets dat in Mendix landschappen met veel apps tot nu toe nog niet mogelijk was.

In een real-life scenario met honderden services, zal het nog steeds moeilijk en rommelig zijn om een duidelijk overzicht te geven, maar met de landscape view kun je duidelijk zien welke versies van welke services er waar worden gebruikt. Als een Mendix developer weet ik dat het al erg waardevol is om in een groot ecosysteem te opereren, want je wordt geïnformeerd over:

  1. Relaties en dependencies tussen apps
  2. Onderlinge verbindingen tussen datasets
  3. Verschillende versies van datasets die worden gebruikt in apps
  4. Ontdek de context van de data

 

Verbinden met de buitenwereld

Wat als je moet integreren met systemen en applicaties zonder OData ondersteuning? Mendix werkt samen met partners die aanvullende services bieden bovenop de Mendix Data Hub. De strategische partners van Mendix, Siemens en SAP, hebben beide nauw geïntegreerde diensten met de Data Hub. Siemens met het MindSphere-platform, brengt de business intelligence van IoT assets naar de Data Hub en SAP brengt met out-of-the-box OData services een grote variëteit aan SAP oplossingen. Naast de strategische partners, zijn er ook technology partners zoals iPaaS platformen die hun capaciteiten naar de Data Hub brengen.

eMagiz levert als launching partner extra features die de capaciteiten van de Mendix Data Hub verder uitbreiden. Het registreren van services en integraties van eMagiz iPaaS is eenvoudig met een ‘publish to Datahub’ feature vanuit je eMagiz catalog. In de Data Hub Catalog, zijn eMagiz functionaliteiten beschikbaar, zelfs wanneer de bronsystemen geen OData ondersteunen. eMagiz verzorgt de transformatie naar andere protocollen, bijvoorbeeld SOAP en REST, maar ook andere exotische en minder gangbare protocollen (IBM RPG Functies op AS400, TCP, etc.) worden ondersteund. Naast protocoltransformatie verzorgt eMagiz ook de data-, tekst- en semantics transformaties. Je bent dan niet meer gedwongen om de data structuur van het bronsysteem te gebruiken.

eMagiz ontleed OData queries automatisch, deze zijn nodig om Data Hub integraties te laten werken. Dit maakt het mogelijk om tal van andere soorten applicaties en systemen aan de Data Hub toe te voegen, die niet standaard worden ondersteund. Als extraatje maakt eMagiz het ook mogelijk om toegang te krijgen tot systemen die geen polling mechanismen ondersteunen. Stel je voor dat er veel applicaties en legacy-systemen zijn die alleen data kunnen pushen, dan maakt eMagiz het mogelijk om deze data in de Data Hub te gebruiken door OData-queries te ondersteunen bovenop deze data.

Als je geïnteresseerd bent in wat meer info over de Mendix Data Hub of de extra features die eMagiz biedt, stuur mij dan een berichtje op LinkedIn. Ik vertel je graag meer over dit onderwerp. Bedankt voor het lezen!

Door Samet Kaya, Software Delivery Manager @ eMagiz

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL_formal