In mijn vorige blog vertelde ik je over de transformatie mogelijkheden van de API gateway in eMagiz en heb ik toegelicht op welke wijze deze kan worden ingezet om services in je landschap te ontsluiten. In deze blog ga ik in op het “self-service” concept van de API gateway en hoe dit jou kan helpen om ketenpartijen efficiënt aan te sluiten.
Veel organisaties hebben te maken met monolithische applicaties op IT gebied. Reden hiervoor is vaak het verloop van de groei omtrent digitale oplossingen binnen organisaties. Een oplossing wordt vaak ad hoc bijgeplaatst in een bestaande IT omgeving en uitgebouwd. Pas op het moment dat data en architectuur een grotere rol gaan spelen, blijkt dat de bestaande oplossing te groot en moeilijk aanpasbaar is. Ondertussen is de organisatie wel afhankelijk geworden van dit systeem. Dat wil niet zeggen dat elke monoliet een probleem vormt, immers is een goed ontworpen digitale monoliet nog vaak effectief. Desondanks zien we een verschuiving naar meer “opgebroken” systemen in de vorm van microservices.
Het opsplitsen van je digitale landschap en het opzetten van een microservices georiënteerd landschap is een manier om je landschap flexibeler en beter schaalbaar op te zetten. Hierdoor kun je onderhoud plegen op verschillende onderdelen, afzonderlijke delen vervangen en makkelijker door ontwikkelen. In een dergelijk landschap is het opnemen van een self-service component, in de vorm van een self-service API laag, een waardevol onderdeel om beschikbare (data) diensten aan te bieden, te ontdekken en te laten beheren.
Het concept ‘Self-service’
Maar wat is self-service nu precies? Een illustrerend voorbeeld van self-service is te vinden in de supermarkt. Om boodschappen te halen ga je fysiek naar de supermarkt, haal je alles op wat je nodig hebt en reken je af tegen de tijd dat je klaar bent (en de drukte bij de rijen aan de kassa in overweging hebt genomen). Tegenwoordig bieden enkele supermarkten ook een andere optie, namelijk het gebruik van een zelfscanner of een doe-het-zelf afreken omgeving. Hierdoor is het mogelijk de kassa te vermijden en zelf uit te checken. Self-service is hier het afnemen van een dienst zonder noodzaak voor extern personeel.
Je kunt een zelfde soort methode toepassen op applicaties en diensten en het gemak dat een API biedt aan de ontwikkelaar of consument die deze wil gebruiken. API’s helpen bij het beschikbaar maken van deelprocessen van een applicatie voor externe gebruikers. Ze ondersteunen bij het verzamelen en importeren van informatie wanneer dat nodig is, of bieden juist data aan. API’s helpen gebruikers om (complexe) oplossingen te bieden voor vraagstukken die verdeeld zijn over verschillende applicaties en zijn zodoende onmisbaar in een microservice georienteerd landschap. Door API’s op self-service wijze aan te bieden door middel van een API gateway, kun je meer snelheid behalen in je IT ontwikkeling.
Hoe kan dit eruit zien in jouw IT landschap?
Stel dat jouw organisatie een nieuw, modulair opgezet landschap opbouwt om zodoende met kleine teams onderdelen van het landschap door te ontwikkelen en te onderhouden. Deze teams zijn tevens verantwoordelijk voor het aanbieden van delen van functionaliteit van de applicaties die zij beheren. De teams doen dit door middel van API’s. Het registreren en beheren van de API en bijbehorende documentatie doen de teams op een API gateway. De API gateway heeft een centraal beschikbaar portaal, waarop alle ontwikkelaars kunnen inloggen. Hierdoor kunnen andere ontwikkel teams documentatie over API’s inzien in een catalogus, eenvoudig testen en uiteindelijk een verbinding realiseren met andere delen van het IT landschap, zonder dat zij hiervoor andere teams nodig hebben. Zij kunnen immers de geregistreerde API’s direct consumeren. Hierdoor kan de doorlooptijd voor nieuwe ontwikkeling significant worden gereduceerd.
Zoals eigen ontwikkelteams gebruik kunnen maken van het self-service concept, zo kunnen externe ketenpartijen dat ook. Hierbij is één van de grote voordelen van het portaal dat het een uniforme en op een standaard gebaseerde aanpak biedt met betrekking tot integratie via API’s. Er kan op deze wijze één koppelvlak voor externe partijen gecreëerd worden. Hierdoor is het mogelijk om integraties die ontsluiten naar achterliggende systemen, waarbij transformaties nodig zijn om te standaardiseren, complexiteit naar de buitenwereld te reduceren en integraties te hergebruiken.
Tevens is het mogelijk om een deel van de integratie inspanning te verschuiven naar de aansluitende partij. Immers biedt je als organisatie een standaard koppelvlak en catalogus, waarop externe partijen kunnen aansluiten. Je kunt hierbij een eigen standaard hanteren, waardoor je zelf minder maatwerk hoeft op te leveren en eenvoudig je omgeving kunt beheren. Je hoeft enkel en alleen API toegang te regelen, hetgeen dat je gecentraliseerd kunt uitvoeren op de API gateway. Hierdoor kunt je je organisatie efficiënter inrichten en heb je de mogelijkheid om je data aanbod sneller te veranderen.
Maak het je development team gemakkelijker
Kort samengevat kun je met de self-service API laag de volgende voordelen realiseren:
- Het efficiënter kunnen aansluiten van ketenpartijen op reeds gepubliceerde API’s.
- Ondersteuning ontwikkelteams met volledige focus op eigen domein en expertise.
- Reduceren doorlooptijden ten tijde van (door) ontwikkeling.
- Reeds gepubliceerde API’s worden beter te onderhouden.
Het eMagiz integratie platform biedt je bovenstaande voordelen en meer. Ben je nu nieuwsgierig hoe dit jouw organsatie kan helpen? Schroom dan niet om contact op te nemen.
Door Leo Bekhuis, Software developer @ eMagiz