BAM voert Asset Management uit voor Schiphol – Integraties spelen een cruciale rol

Bam voert Asset Management uit voor Schiphol - Integraties spelen een cruciale rol

Met een jaaromzet van 7,2 miljard euro per jaar is Koninklijke BAM Groep het grootste bouwbedrijf van Nederland. De groep is georganiseerd in twee business lines: ‘Bouw en Vastgoed’ en ‘Civiele techniek’. De Nederlandse werkmaatschappijen die betrokken zijn bij dit grote onderhoudscontract voor Schiphol zijn ‘BAM Bouw en Vastgoed Nederland bv’ en ‘BAM Bouw en Techniek’. Deze zijn beide opgenomen in de business line ‘Bouw en Vastgoed’.

Digitaal worden

BAM zet volledig in op digitale technologie en oplossingen die het complexe landschap waarin het opereert kunnen ondersteunen. Het asset maintenance contract dat BAM eind 2018 heeft verworven, is een goed voorbeeld van een nieuwe manier van samenwerken, mogelijk gemaakt door IT Technology.

De samenwerking houdt in dit verband in dat BAM verschillende onderhoudswerkzaamheden verricht aan luchthavenactiva zoals infrastructuur en terminals. De werkzaamheden worden uitgevoerd door bestaande werkmaatschappijen van zowel BAM Bouw en Vastgoed Nederland als BAM Bouw en Techniek. Om effectief en efficiënt informatie over deze activiteiten tussen beide Opco’s uit te kunnen wisselen, werd een initiatief voor digitale transformatie gestart. Servicemedewerkers moeten bestaande systemen kunnen hergebruiken om ervoor te zorgen dat het onderhoudswerk op tijd en op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Integraties

BAM Bouw en Techniek gebruikt IBM Maximo om inzicht te krijgen in bedrijfsmiddelen en werkprocessen. BAM Bouw & Vastgoed Nederland gebruikt een op Dynamics 365 gebaseerde buitendienstapplicatie voor werkorderregistratie, planning en materiaalbeheer. Ondanks het verschil in applicaties zouden beide business lines automatisch meldingen van Schiphol moeten ontvangen, waardoor opdrachten voor onderhoud ontstaan. Om orders aan te maken, moet alle onderhouds-, configuratie- en asset-informatie beschikbaar zijn in de gekoppelde systemen. Om deze integratie tussen de verschillende systemen te realiseren maakt BAM gebruik van het eMagiz iPaaS platform. Via het platform is een schaalbare en toekomstbestendige verbinding tussen systemen gerealiseerd, waardoor real-time berichten kunnen worden uitgewisseld. Hierdoor kan BAM direct reageren op binnenkomende meldingen en worden risico’s en ergernis voor passagiers op Schiphol beperkt.

Samenwerking

“Met eMagiz konden we snel de verbinding leggen tussen al deze systemen”, zegt Marcel Toet, Portfolio Manager BAM Bouw en Techniek. eMagiz maakt gebruik van een integratielevenscyclusbenadering om ervoor te zorgen dat de realisatie van de integratie goed wordt vastgelegd gedurende het hele proces, van intake tot implementatie. “De integraties moesten worden gebouwd in een complex landschap, waarbij meerdere partijen betrokken waren. Onze ervaring met eMagiz en integraties in het algemeen leert ons dat het belangrijk is om een ​​goed ontwerp voor te bereiden en alle relevante informatie op te halen voordat we beginnen. Op deze manier hebben we het aantal wijzigingen tot een minimum beperkt ”, zegt Marcel. Net als bij fysieke bouwprocessen kunnen er ook bij digitale bouwprocessen verrassingen ontstaan. “De flexibiliteit van het eMagiz-platform en het ontwikkelingsteam zorgde ervoor dat we de veranderingen onderweg konden identificeren en effectief konden verwerken. Inhoudelijke overeenstemming bereiken over de data en het uit te wisselen formaat was uiteindelijk intensiever dan het daadwerkelijk bouwen van de integraties zelf. “We zijn tevreden met het resultaat van het project en de sleutelrol die eMagiz speelde in het eindresultaat, wat ons vertrouwen geeft om de samenwerking met eMagiz verder vorm te geven.”

Toekomst

Toekomstige dienstverlening is gebaseerd op de huidige gerealiseerde successen. Data is een belangrijk onderdeel om te kunnen anticiperen en onderhoud te kunnen voorspellen. BAM blijft het iPaaS-platform eMagiz gebruiken om gegevens op een veilige en gecontroleerde manier te transporteren, zodat meer innovatieve, digitale oplossingen kunnen worden gerealiseerd voor alle partijen die bij de bouw betrokken zijn.

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL_formal