PVNED gaat als eerste live met GLDPM

pvned

PVNED is een snelgroeiende onafhankelijke service provider in de Nederlandse en Belgische markt die elektriciteitsleveranciers en producenten, industriële grootverbruikers en balans- en netbeheerders voorziet van betaalbare elektriciteit. Dit doen ze door het evenwicht te bewaren, kopen en verkopen, benchmarken, forecasting en pooling.

Behoefte aan modernisering

Na een sterke groei van de organisatie was het standaard energiedatamanagementsysteem van PVNED niet meer voldoende om een goed overzicht te geven van de beschikbare data. Hierdoor ontstond de behoefte aan modernisering en herontwerp van het gehele IT-ecosysteem met databeheer als primair platform voor toekomstige groei. PVNED heeft dit project opgepakt en de meer dan 80 integraties met eMagiz als integratie Platform as a Service (iPaaS) gerealiseerd.

Joint approach

“De samenwerking met CAPE Group is erg prettig, mede door de agile scrum-aanpak, die ervoor zorgde dat de bouw van vele integraties met eMagiz en de ontwikkeling van een nieuw klantenportaal tegelijkertijd kon worden opgeleverd” aldus Remco de Kruijk (data analist bij PVNED). “De eerste sprint omvatte het transport, de transformatie en validatie van meetgegevens tussen het back-end systeem en het klantenportaal. De tweede sprint voegde verschillende integraties toe met klanten en derde partijen om externe berichten te centraliseren. “

Combineer real-time informatie

PVNED had al verschillende frameworks onderzocht om inzicht te krijgen in hun integratiearchitectuur; een iPaaS past perfect in de strategie van PVNED om een goede IT-strategie te implementeren die past bij de principes van een Service Oriented Architecture (SOA). CAPE Groep heeft PVNED geassisteerd bij het creëren van een schaalbare en toekomstbestendige integratiearchitectuur. Daarnaast is er een pilot gestart met een van de strategische klanten van PVNED. Een innovatief concept voor het optimaliseren van energie en kostenreductie door middel van realtime informatie werd onderzocht. “Het is mooi om te zien dat we real-time informatie kunnen combineren met onze domeinkennis en dit innovatieve concept voor onze klanten kunnen creëren”, zegt Remco de Kruijk.

Toekomstplannen

“TenneT heeft PVNED al in een vroeg stadium gevraagd om mee te werken aan het pilotproject ‘Transparency 4 XML’. Het bepaalt dat het huidige EDINE-protocol zal worden vervangen door SOAP / XML. Door gebruik te maken van eMagiz was het voor PVNED dan ook erg eenvoudig om verbinding te maken met TenneT. Dit komt mede door de eenvoudige manier waarop beveiligingsstandaarden zoals TLS / SSL en WS-security kunnen worden toegepast in het eMagiz platform.

Hiermee was ook de toegang tot de backend systemen van PVNED eenvoudig te realiseren. Daardoor hoefde PVNED niet te investeren in de vernieuwing van deze “legacy-systemen” en konden ze toch worden gebruikt voor berichtenverkeer met TenneT ”, aldus Remco de Kruijk.

GLDPM staat voor “Generation Load Data Provisioning Methodology” en vervangt het oude EDINE-proces “Transport Prognose”. Het gebruik van eMagiz was hierbij een essentieel onderdeel. Parallel hieraan is PVNED gestart in het team “Scheduling Task Force”. Hiermee is de basis gelegd voor de vervanging van het oude “E-programma” proces. PVNED verwacht dat de methodiek die voor GLDPM wordt gebruikt, zal worden hergebruikt in de koppelingen met TenneT.

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL_formal